El NanoDAY és una jornada multisectorial sobre les tendències i casos d’èxit d'aplicació de la nanociència i la nanotecnologia a Catalunya.
La jornada NanoDAY, que se celebra al voltant del Dia Internacional de la Nanociència i la Nanotecnologia (9 d’octubre), té com a objectiu mostrar les últimes tendències, casos i experiències d’aplicació a Catalunya de la que actualment es considera com una tecnologia clau per a la indústria del segle XXI.
L’edició d’enguany, la quarta edició del NanoDAY, està organitzada pel Clúster MAV, conjuntament amb els Centres Científics i Tecnològics (CCiTUB) i l’Institut de Nanociència i Nanotecnologia de la Universitat de Barcelona (IN2UB), s’emmarca en un any històric, en què les Nacions Unides han proclamat el 2025 com l'Any Internacional de la Ciència i la Tecnologia Quàntiques, coincidint amb el centenari del desenvolupament de la mecànica quàntica. Aquesta disciplina es fusiona cada vegada més amb la nanotecnologia, obrint noves possibilitats per afrontar els grans reptes globals.
La jornada NanoDAY 2025 tindrà una mirada cap al futur, i es centrarà en la intersecció entre nanotecnologia i ciència quàntica, una combinació amb el potencial de redefinir el futur de la ciència i la tecnologia. Es destacaran les aplicacions més innovadores, amb un enfocament especial en els materials de frontera, que poden provocar avenços significatius en diversos camps gràcies a les seves propietats excepcionals. Experts, investigadors i empreses de diferents sectors compartiran els seus coneixements i experiències, proporcionant una visió anticipada de com els avenços en nanomaterials i nanotecnologia transformaran indústries com la salut, l’energia i altres àrees clau fins al 2050.
La jornada també abordarà els reptes que la nanotecnologia seguirà afrontant, com la sostenibilitat, tema central del III Llibre Blanc de les Nanotecnologies, que es presentarà durant l’esdeveniment, així com els desafiaments ètics i socials.
L’esdeveniment tindrà lloc al DFactory a Barcelona i compta amb la col·laboració del centre tecnològic Leitat, l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral (ICSSL) i l’Institut de CIències Fotóniques (ICFO).
Us convidem a participar en aquest esdeveniment clau per al futur de la nanotecnologia. No perdeu l’oportunitat de ser part d’aquest moment històric!
La imatge del cartell és obra de David Alcaraz. (Descripció: impressió artística de fotons de terahertz interactuant amb una bicapa de grafè retorçada, amb la seva geometria quàntica modificada pels efectes d’interacció).
09.30 h - Obertura i acreditacions.
09.45 h - Presentació i benvinguda al NanoDAY 2025. Jordi Díaz-Marcos, CCiTUB-IN2UB.
10.00 h - Benvinguda Institucional. Antonio Onteniente, president del Clúster MAV, i Juan Fran Sangüesa, director dels Centres Científics i Tecnològics (CCiTUB).
10.15 h - Introducció a l’estat de l’art.
10.45 h - Taula 1: Nanotecnologia i ciència quàntica – Nanomaterials i Materials de frontera. Moderada per David Amantia, responsable del Departament de Applied Chemistry and Materials, Centre tecnològic Leitat.
11.30 h - Esmorzar de networking.
12.10 h - Presentació del III Llibre blanc de les nanotecnologies. Guillem Aromí, director de l'Institut de Nanociència i Nanotecnologia de la Universitat de Barcelona (IN2UB).
12.30 h - Nanotecnologia i ciència quàntica - Ètica i Impacte social. Conduïda per Joan Mendoza, CCiTUB i amb la participació de Miriam Belloc, tècnica en prevenció de riscos laborals, Àrea d’investigació de Institut Català Seguretat i Salut Laboral (ICSSL) i Andoni Ibarra, investigador en Filosofia de la Ciència de la Universitat del País Basc (EHU).
12.55 h - Taula 2: Nanotecnologia i la ciència quàntica - Aplicacions de la Quàntica. Moderada per ICFO.
13.40 h - Tancament de la sessió. Jordi Díaz-Marcos, CCiTUB-IN2UB.
13.45 h - Fi de la jornada.
14.00 h - Visita a les instal·lacions de l'àrea d'impressió 3D (IAM3DHUB) i de fotònica de Leitat.
14.30 h - Fi de la visita.
El NanoDAY també és una oportunitat per a empreses i entitats que vulguin visibilitzar el seu compromís amb la innovació i la sostenibilitat. Amb una aportació mínima de 300 €, els patrocinadors apareixeran als materials promocionals, web, xarxes socials i a l'espai físic de l'esdeveniment.
Consulta les condicions i beneficis de patrocini o escriu-nos a info@clustermav.com per a més informació.
Data:
9 de octubre de 2025
Ponent:
Lloc:
DFactory a Barcelona
Ciutat:
Pais:
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com